Krízový štáb si na dnes určil dve priority, záchranné práce pokračujú

07.06.2010 Kežmarok

Kežmarok 7. júna (TASR) – V okrese Kežmarok naďalej pokračujú zabezpečovacie práce po povodniach, ktoré postihli región počas minulého týždňa.
Vedúca odboru ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Kežmarku Mária Hužíková informovala, že na dnes si krízový štáb určil dve priority.
Jednou z nich je sprejazdnenie cesty z Kežmarku do Ľubice, do obce sa totiž ešte stále dá dostať len cez Žakarovce. \"Všetky sily a prostriedky sa presunú v rámci čistenia na Ľubickú cestu, aby sa odstránili nánosy zeminy a skládky, ktoré tam občania vyviezli, \" priblížila Hužíková.
Odtiaľ sa krízový štáb presúva do oblasti odrezaných obcí, prioritou je sprejazdniť cestu medzi Holumnicou a Jurským. Tam budú pracovať všetky mechanizmy Správy povodia Dunajca a Popradu a Správy ciest, ktoré sa budú snažiť, aby sa Holumnický potok dal do pôvodného smeru. Vyčistí sa tok, upravia sa brehy a cesta sa vysype kamenným materiálom. \"Chceme docieliť to, aby sa do obce už dalo dostať automobilovou dopravou a nemuseli sme naďalej využívať letku Ministerstva vnútra SR, \" konštatovala.
Okrem toho bude chcieť krízový štáb postupne sprejazdniť aj prístup do obce Ihľany z Jurského. Tu voda podmyla most, ktorý následne spadol a momentálne je možné sa tam dostať len cez vojenský priestor. \"Zabezpečujeme tam aj zdravotnú starostlivosť, \" priblížila Hužíková. Krízový štáb žiadal o pomoc aj Štátne hmotné rezervy, aby sa cez Ministerstvo obrany v tejto oblasti vytvorili provizórne mosty.
Naďalej prebiehajú všetky práce ohľadom sprístupnenia elektriny a vody do mesta Kežmarok, ale aj ostatných obcí.
 

Vyberte región